Home Alcoià Els ajuntaments de la muntanya alacantina comencen a funcionar amb les noves...

Els ajuntaments de la muntanya alacantina comencen a funcionar amb les noves corporacions

0
SHARE

Aquest passat cap de setmana han quedat configurades les corporacions municipals a tots i cadascun dels ajuntaments de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Un fet que podia comptar amb alguna excepció en cas de que finalment el PP d’Ibi haguera acudit a la via judicial per a recomptar de nou els vots d’una taula electoral on podrien haver obtingut un regidor més. Aquest fet ha permès que la pròpia Diputació d’Alacant puga conformar-se tal i com preveu la legislació, donant inici a la legislatura 2023/2027.

Per davant resten 4 anys en els que només dos ajuntaments de la zona seran governats per majoria absoluta: el de Castalla per al PP i el de Tibi per al PSPV. Mentre, a localitats com Alcoi, Cocentaina, Muro o Ibi, les negociacions han acabat configurant governs de coalició que permetran donar estabilitat. Però també existeixen altres, com Onil o Banyeres, en les que la manca d’acords –per norma general entre forces d’esquerra- ha deixat governs en minoria a càrrec del PP en la primera i de Compromís en la segona.

A algunes localitats, com Alcoi, ja es coneix la distribució de les regidories entre socialistes i valencianistes. Alguna de les modificacions sonades en quant a l’organigrama alcoià és que Raül Llopis ja no gestionarà Cultura i que la Promoció Econòmica i Igualtat dependran del Vice Alcalde de Compromís, Àlex Cerradelo.

Rifi-rafe a Cocentaina

Una de les situacions més curioses s’ha donat a Cocentaina, on fins última hora el PP va oferir un acord de govern a Compromís que aquesta formació va rebutjar per a pactar amb el PSPV. De fet, totes dos formacions ostentaran l’Alcaldia durant els dos primers anys en el cas de Jordi Pla; i de Rubén Muñoz en els dos darrers. Una situació que va aportar una insòlita dosi de tensió a un plenari que habitualment és festiu a totes les poblacions a càrrec del portaveu popular, Borja Jornet.

La governabilitat a les poblacions que seran comandades per formacions sense majoria requerirà de negociacions en les mesures que pensen posar en marxa al llarg de la resin estrenada legislatura.