Segueix avançant el procés participatiu per a aconseguir una Ordenança de Peatonalització que tinga el màxim consens de la ciutadania, tant d’entitats, com comerciants i veïnat de la ciutat d’Alcoi. Aquest procés va començar el passat 29 de gener. Després de recollir les propostes i fer una classificació de la seua viabilitat, es van treballar en tallers, tant pels grups d’interés, com per la ciutadania en general.
Posteriorment cada departament de l’Ajuntament implicat -Policia Local, Protecció Civil, Llicències i Obertures, Turisme, Comerç i Mobilitat, entre d’altres- va analitzar les propostes i en una reunió conjunta van aportar els informes en cas de possibles interferències amb altres ordenances o afectacions del seu camp de treball. Tot després de que el mètode de peatonalització inicial fora suspés pels jutjats.
El dijous 30 de maig va haver una reunió oberta on es van explicar el gran nombre de modificacions al text que s’han fet segons el treballat als tallers. Totes aquestes seran traslladades a les persones i entitats participants, abans de fer-les públiques. En aquest encontre es va explicar que el resultat dels tallers donava una incompatibilitat entre la llibertat d’horaris i pas sense restriccions per al veïnat amb la col·locació de terrasses dels hostalers.
Tres opcions per a la restricció del trànsit
Es va traslladar el debat havent tres possibles opcions, descartant el fer horaris perquè cada terrassa té un horari diferent: restringir tot el trànsit, fer una formula combinada, o donar total llibertat al veïnat per a circular amb cotxe. Finalment la proposta acordada dona llibertat de pas al veïnat sense horaris, però amb un itinerari marcat. D’aquesta manera, el veïnat podrà accedir a la zona peatonal amb el seu vehicle a qualsevol hora, però no podrà circular per tots els carrers, ho deurà fer pels carrers que se li indiquen segons el seu domicili.
El següent pas es traslladar a les persones participants totes les modificacions que s’han fet a l’ordenança seguint el treballat als tallers així com una calendarització del que queda de procés per mantindre a la ciutadania informada. Després s’iniciarà un procés de consulta pública prèvia tant de la nova ordenança com de tots el informes justificatius dels departaments. El termini serà el que marca la llei, és a dir, 10 dies hàbils.
Següents passos
Una vegada es resolguen les possibles al·legacions i després de les possibles modificacions dels grups polítics es farà l’aprovació inicial de l’Ordenança en el Ple i passarà a exposició pública, durant un mes. Després d’aquests temps i de resoldre totes les al·legacions, passarà al Ple per la seua aprovació definitiva.
“La intenció del nostre govern és aconseguir una ordenança amb el màxim consens possible. Sabem que és difícil, però treballant i amb diàleg estem intentant que així siga. Vull agrair tot el treball dels departaments de l’Ajuntament que estan fent una gran tasca conjunta molt important per poder incloure els canvis acceptats i treballats als tallers. Finalment, també vull donar gràcies a tota la ciutadania i entitats per la seua col·laboració per dur a terme aquest acord tan important per a la nostra ciutat”, ha destacat la Regidora de Participació, Aroa Mira.