Home Alcoià Sanitat deixa fora al Departament de Salut d’Alcoi de les ‘zones de...

Sanitat deixa fora al Departament de Salut d’Alcoi de les ‘zones de dificíl cobertura’ a pesar de la necessitat de personal

436
0
SHARE
Una de les protestes del personal de l'Hospital Verge dels Lliris d'Alcoi, en una imatge d'arxiu.

El Departament de Salut d’Alcoi, que cobreix sanitàriament les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, porta molts anys necessitant de més personal. Sense el nombre de facultatius adequat, els habitants de les localitats de la muntanya alacantina pateixen retards i llistes d’espera per a ser atesos, especialment a la infraestructura sanitària de referència a zona: l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi.

El propi personal del centre sanitari porta temps denunciant que la manca de professionals com anestesistes lastra l’activitat quirúrgica hospitalària, generant llistes d’espera i deixant a pacients sense la deguda atenció que li ‘garanteixen’ els seus drets. Ara, aquest problema té més possibilitats de cronificar-se en el temps amb les darreres modificacions anunciades per la Conselleria de Sanitat.

El nou decret llei presentat per aquesta àrea de la Generalitat Valenciana exclou al Departament de Salut d’Alcoi de les ‘zones de difícil cobertura’. Aquest fet implica que les infraestructures sanitàries de la muntanya alacantina no podran oferir al·licients als professionals sanitaris per a atraure’ls a treballar en les poblacions de la zona. Cosa que, previsiblement, empitjorarà la qualitat del servei.

Unificació de zones sanitàries

Paral·lelament, el decret de Sanitat preveu la unificació de diverses zones sanitàries. En el cas de l’interior alacantí, fusionarà els Departaments de Salut d’Alcoi, Elda i Alacant, amb l’Hospital General de la capital com a centre de referència. Un fet que implica, per una banda, majors desplaçaments per als ciutadans de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla; i per altra, una major dificultat per a disposar de personal sanitari suficient a la muntanya, ja que haurà de compartir-lo amb altres zones sanitàries. El PP, que ara comanda el Govern autonòmic, va protestar enèrgicament durant la legislatura passada contra aquestes mancances que ara, sembla, poden perpetuar-se després d’aquesta mesura.

I tot a males penes mes i mig després de que l’Ajuntament d’Alcoi aprovara per unanimitat demanar a la Conselleria de Sanitat que considerara el Departament de Salut d’Alcoi com a ‘zona de difícil cobertura’. Altra de les intencions municipals amb aquesta moció era aconseguir que l’Hospital Verge dels Lliris fora declarat com a ‘universitari’ amb la idea d’atraure més inversions. Algunes d’elles estan previstes en els pressupostos de la Generalitat per al 2024.

Centre de Salut Zona Alta

Per altra banda, la plataforma ciutadana Guanyar ha denunciat que l’equip de Govern alcoià encara no ha complert amb un acord al que van arribar junt amb aquesta agrupació en l’estiu de 2023. Es tracta de la cessió d’un local municipal al carrer Camí per a destinar-lo a les instal·lacions del Centre de Salut de la Zona Alta. La plataforma ha lamentat que l’Ajuntament haja “tancat el cas i obert un de nou”, cosa que retardarà la solució per a aquest centre sanitari, que va restar tancat pel seu precari estat en ocasions anteriors.